Als er sprake is van een acute sportblessure is het erg belangrijk om te weten hoe je moet handelen. De beste behandeling voor de eerste dagen is PEACE & LOVE! Maar wat bedoelen we hier eigenlijk mee?
Wanneer er een acute sportblessure optreedt is het belangrijk om het gewricht of de spieren zo goed mogelijk te beschermen. De eerste paar dagen draaien voornamelijk om PEACE.
De P staat dan ook voor ‘Protection’, het eerst advies is dan ook om activiteiten en bewegingen die direct pijnklachten veroorzaken de eerste paar dagen na het oplopen van de blessure te vermijden!. Daarnaast is het belangrijk om het aangedane gewricht omhoog te houden zo vaak als dat lukt, kortom de E staat voor Elevatie!
De A staat voor ‘Avoid’ wat vermijden betekent, het wordt geadviseerd om het gebruik van (zware) pijnstillers te vermijden en niet te koelen met ijs om het weefselherstel niet te belemmeren. Vervolgens is het belangrijk om Compressie te geven op de plaats van het letsel, dit kunt u zelf doen met een bandage of een brace of u kunt hiervoor bij de fysiotherapeut terecht! Dit kan er voor zorgen dat de pijnklachten verminderen en dat er geen enorme zwelling ontstaat. Tot slot is het belangrijk om de juiste informatie in te winnen over de aard van het letsel en het te verwachten herstel, ofwel Educatie.
Wanneer de eerste dagen achter de rug zijn, dan maken we gebruik van het ‘LOVE’ principe.
Daarbij ligt de focus op het terugkeren naar dagelijkse activiteiten. Daarbij starten we met Load. Met load bedoelen we het opbouwen van ‘normale’ belasting tijdens het herstel. Zorg er voor dat je op geleide van pijn weer terug probeert te keren naar dagelijkse activiteiten zoals wandelen, traplopen of fietsen. In het begin kan het zo zijn dat je hiervoor hulpmiddelen nodig hebt zoals krukken. Een klein beetje pijn mag je in eerste instantie bij deze activiteiten wel voelen, het is immers weer wennen, maar dit mag niet langer dan 2 uur aanhouden. Het oplopen van een sportletsel kan veel impact hebben op ons sportieve leven. Het is belangrijk om Optimistisch te blijven en vertrouwen te hebben in jouw herstel. De juiste mindset heeft vaak een positief gevolg op het herstel.
De V staat voor Vascularisatie, oftewel doorbloeding. Het is namelijk van belang om zo snel mogelijk de doorbloeding te stimuleren. Dit kun je doen door op alternatieve manieren met minimale pijn maximaal te bewegen, bv door andere sportactiviteiten te doen die wél lukken. Hierbij kun je denken aan fietsen op een hometrainer of zwemmen. Een betere doorbloeding zorgt namelijk voor een sneller herstel van beschadigd weefsel! Als laatste op het lijstje (en belangrijkste) staat Exercise. Er is veel wetenschappelijk bewijs dat het doen van oefeningen werkt. Overleg samen met uw fysiotherapeut welke oefeningen je het beste kunt doen bij jouw sportblessure. Oefeningen helpen om de beweeglijkheid van een gewricht of spier te herstellen, zorgen voor een verbeteren van spierkracht, coördinatie en stabiliteit. De oefeningen kunnen ook helpen voorkomen dat je de blessure later nog een keer oploopt. Actief werken aan jouw herstel is dus de allerbeste methode. Aan de bak dus!
Wil je hulp bij het herstellen van je sportblessure of persoonlijk advies? Stuur een mail naar info@ijmed.nl of bel ons op 0255-532211 om een afspraak te maken bij Laura Q., onze sportfysiotherapeut i.o., of 1 van onze andere therapeuten!
Comments